Zupy
Rybna „bogactwo morza”
Składniki na 4 porcje:
Etapy przygotowania:
Bulion rybny: Najlepszy jest przygotowany osobiście, z 2–3 łbów łososia (można takie nabyć w sklepach rybnych). Głowy bardzo dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą, ugotować na wolnym ogniu w dużym garnku z dodatkiem włoszczyzny, zielonego pora, 3 ziaren ziela angielskiego i 2 liści laurowych. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę i po chwili dorzucić nie posiekany czosnek i 1 gałązkę świeżego rozmarynu. Następnie dodać 10 g proszku curry i wymieszać, dusić 2 min. Tak otrzymaną masę zalać białym winem, dalej podgotować, aż wino odparuje do połowy objętości. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, wypestkować, miąższ pokroić w drobną kosteczkę, dodać resztę na patelnię. Całość poddusić 2 min. Gotową masę przetrzeć przez sito. Bulion przecedzić i połączyć z przetartą masą z patelni. Oczyszczone z ości i opłukane filety ryb podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do gorącej zupy, nie gotować ostro, aby ryba się nie rozleciała. Po ścięciu się białka ryby doprawić do smaku, można przysmaczyć: kilkoma ziarnkami smaku, dodać soku z cytryny i wg uznania można lekko zabielić słodką śmietanką 18 proc. Następnie wrzucić na 2 min kilka krewetek, aby się ścięły. Na koniec do całości wsypać drobno posiekany koper. Podawać w talerzu z plasterkiem cytryny i ułożoną na wierzchu krewetką.
Bulion z suszonych grzybów z pierożkami
Składniki:
Etapy przygotowania:
Grzyby umyć, zalać przegotowana i przestudzoną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować. Mięso oczyścić, zalać zimną wodą i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, sól, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe (latem dodać nać selera i pietruszki) i cebulę przypieczoną na płycie. Gotować rosół na wolnym ogniu (rosół mocno gotowany staje się mętny). Gdy mięso jest miękkie, przecedzić rosół i doprawić. Do bulionu dodać wywar z ugotowanych grzybów. Do zupy można włożyć kilka grzybków pokrojonych w paski lub zmielonych w maszynce. Bulion można przyrządzić z kostki rosołowej. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gotujące mleko i mieszać widelcem, Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa, wymieszać i doprawić. Jeżeli mięso jest za suche, to można dodać odrobinę wywaru. Ciasto rozwałkować, zrobić radełkiem małe kwadraciki, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotować, wyjąć sitkiem, wyłożyć do wazy lub na talerz, zalać gorącym bulionem.
Krem pieczarkowy
Składniki na 4 porcje:
Etapy przygotowania:
Pory oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dwa litry wody zagotować z kostkami rosołowymi. Pokrojone pory i pieczarki dodać do zupy. Mięso mielone przyrządzić jak na kotlety ( bez bułki). Formować malutkie pulpeciki, włożyć do zupy, gotować 20 minut. Dodać serki i gotować 3 minuty. Przyprawić do smaku.
Ryby
Karp z grilla
Przygotowanie: 1,5 godziny
Smażenie: 40 minut
Składniki na 4 porcje:
Etapy przygotowania:
Karpia czyścimy. Następnie nacinamy go na całej długości co pół centymetra (głęboko by było słychać chrzęst ości). Wnętrze ryby nacieramy mieszanką przypraw. W nacięcia zaś wkładamy paski boczku. Po czym rybę posypujemy przyprawami i z wierzchu oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Zawijamy w folię aluminiową. Kładziemy na gorącym żarze. Pieczemy ok. 40 minut. Świetna sprawa do pieczonych również w żarze ziemniaczków. POLECAMY GORĄCO!!!
Szczupak w śmietanie
Przygotowanie: 5 minut
Pieczenie: 30–40 minut
Duszenie: 15 minut
Składniki na 4 porcje:
Etapy przygotowania:
Myślę, że do tego przepisu równie dobrze można wykorzystać inny rodzaj ryby. Ja do tej pory próbowałam tylko ze szczupakiem. Jest naprawdę smaczny przygotowany w ten sposób. W rondelku trzeba rozgrzać masło, dodać cebulę, paprykę i seler, poddusić do miękkości. Dodaj następnie pomidory i gotuj na małym ogniu do odparowania płynu. Piekarnik proszę podgrzać do temperatury 180 stopni C. Rybę oczywiście umytą i osuszoną ułóż w naczyniu żaroodpornym, oprósz solą. Jarzyny wyłóż na rybę, następnie przykryj warstwą śmietany, posyp serem i tartą bułką. Piecz około 30–40 minut.
Wypieki świąteczne
Ciasto orzechowo-cynamonowe
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 50 minut
Składniki:
Etapy przygotowania:
iałka z cukrem ubić na sztywno. odać żółtka cały czas ubijając. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao wymieszać i powoli dodawać do ubitych jaj. Wymieszać. Do masy wlać olej, wrzucić orzechy, ewentualnie inne „dodatki” i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec 50 minut w 180 stopniach. Jest to nieco zmodyfikowany przepis jednego z internautów. Na koniec można polać polewą czekoladową. SMACZNEGO!
Mufiny z rodzynkami
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Składniki na 20 porcji:
Etapy przygotowania:
Mąkę, proszek, cukier, sodę i kakao wymieszać w misce. Mleko, olej, aromat i jajko wymieszać i wlać do suchej masy. Wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać. Nakładać najlepiej nabierką do lodów do papierowych lub aluminiowych foremek (wcześniej natłuszczonych). Piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Można polać lukrem lub polewą czekoladową.
TU ZNAJDĄ PAŃSTWO WIELE INNYCH PRZEPISÓW NA POTRAWY WIGILIJNE
Życzymy smacznego!!!